LA MOBILITAT, QÜESTIÓ DE CORATGE POLÍTIC

El divendres 17 de maig vam voler posar tot el focus d’atenció a la mobilitat de la comarca, especialment de l’avinguda Sant Jordi.

L’alcaldable  Xavier Garcia, va ressaltar que els ajuntament recents no han planificat prou bé aquest aspecte i que ara estan posant pedaços a un model caduc, centrat amb el cotxe i en contra de la salut de les olotines i els olotins i el medi ambient.

L’especialista en mobilitat, Francesc Magrinyà, responsable d’aquest aspecte a la ciutat de Barcelona, va ressaltar que diferents estudis han provat que una congestió del trànsit en una única via redueix sensiblement l’esperança de vida (14 mesos) i provoca falta d’atenció escolar en els més petits (8%). També va indicar que Olot és una ciutat fàcilment pacificable ja que un 85% del trànsit és intern i que simplement falta reordenar la ciutat amb una bona xarxa de carrils bici, carrers per vianants, i redistribució de les vies més transitades, introduint mesures reductores del soroll, com son els murs verds.

En aquest sentit, Garcia va formular un seguit de mesures pensant amb la salut de les persones i els desplaçaments sostenibles i no tant amb el cotxe. Cal dir que actualment el cotxe ocupa el 65% de les vies de mobilitat i la gent que es mou en cotxe representa un 25%. Les més destacables seria a través d’un microbús públic a demana que reforci el servei dels caps de setmana, sobretot per anar a l’Hospital Comarcal, una educació vial (cal urgentment un canvi de paradigma cultural) i una aposta per la mobilitat pública als polígons industrials, així com l’articulació d’una bona xarxa de carrils bicicleta i camins segurs per anar a l’escola.

Magrinyà apunta que l’experiència d’aquest 4 anys a l’ajuntament de Barcelona, ha suposat un augment considerable de l´ús de la bicicleta (5%) i que només és qüestió de coratge polític introduir una mobilitat  a favor de les persones i el bé comú en detriment del cotxe. I a Olot, aquesta valentia política no s’ha donat tot esperant que una futura variant resolgui uns problemes que s’han cronificat i que van molt més enllà d’aquesta variant.