Video Blog #1 – Un País en Comú

Aquest passat dissabte 8 d’abril, membres d’Olot en Comú vam participar en l’Assemblea Fundacional de la nova Executiva del nou subjecte polític que preten ser ‘Un país en comú’. La llista encapçalada per Ada Colau i Xavier Domenech va ser l’escollida a través d’un sistema de votació de llistes obertes on tota la població podia votar a través de la web ‘http://unpaisencomu.cat’.

Volem destacar el paper que hi juga el geòleg i activista ambiental garrotxí, Llorenç Planagumà, que forma part de la coordinadora nacional d’aquesta formació, integrada per 120 persones procedents de diferents àmbits socials, ambientals i polítics amb una llarga experiència en defensa del bé comú.

Aquesta assemblea ha estat la culminació d’un treball realitzat durant l’últim trimestre del 2016, on un munt de persones i organitzacions vam decidir impulsar el procés d’articulació d’un nou espai polític i social per a totes les catalanes i els catalans.

En aquesta acte vam encetar també la propera fase del projecte, que preveiem que duri un any aproximadament, i on haurem de fer front a reptes com el Codi ètic (que recollirà entre altres elements la limitació de mandats i el sou de càrrecs electes. També, haurà d’establir els mecanismes necessaris per evitar les portes giratòries i ha de incloure la prohibició de l’endeutament amb entitats financeres), desenvolupar debats polítics conjunts per posicionar-nos respecte a la conjuntura política catalana, facilitar els debats i processos participatius (que hauran de definir l’estructura organitzativa i el codi d’ètica política que regiran aquest nou espai. Un procés participatiu de construcció col·lectiva, on tothom, vingui d’on vingui, podrà participar en igualtat de condicions a partir d’objectius i pràctiques comunes) i desenvolupar els processos participatius necessaris per definir col·lectivament el programa electoral i les primàries per presentar-nos a les eleccions catalanes, en cas que hi hagi en aquesta fase de transició.

És un projecte a llarg termini, on l’objectiu no és guanyar unes eleccions sino construir aquest espai divers on hi hagi representada tota la realitat catalana, entenen que la riquesa d’aquest país és la diversitat sociocultural de la societat civil de base. En aquest sentit, des d’Olot en Comú volem animar a la participació de qualsevol persona o col·lectiu de la Garrotxa que l’interessi ser membre actiu d’aquest nou subjecte polític que es crearà de baix cap a dalt.